Jeugdtheater ZJUUST is in 1998 begonnen onder de bezielende leiding van Ine Verschoore en Theo van Bohemen. Na het overlijden van Theo in 2002 blijft Zjuust doorgaan en in 2004 is Wil Biemond mederegisseur geworden. Onder hun consistente leiding heeft Zjuust een vaste plek gekregen in het cultuuraanbod van Zutphen. Gemiddeld 1000 leerlingen bezoeken onze jaarlijkse voorstelling.

In 2024 wordt voor de 15de keer op rij een voorstelling verzorgd voor basisschoolleerlingen in de Hanzehof. Daarnaast speelt deze productie in twee openbare voorstellingen in de Hanzehof.

De musici bij Zjuust zijn: Odulf Damen, Allert v.d. Heijden en Marieke v.d. Pavoordt.  Liedjes zijn bij ons een vast onderdeel van een productie. Ze worden geschreven door Odulf of Allert en door Odulf met de kinderen ingestudeerd. 

Wil en Ine: “In de voorstellingen streven we naar humor en ontroering. Als het publiek dat kan ervaren is een voorstelling geslaagd. Het is voor jonge spelers waardevol om b.v. verliefdheid te spelen. De hele groep moet er aan mee werken om dat te laten slagen. Daarom kiezen we ook voor goede verhalen met inhoud, waar veel aan te beleven valt. Er gaat dan een ‘andere wereld’ meespelen. Als je speelt ben je groter dan je bent. Je kunt ervaren, dat een wereld achter deze wereld voelbaar wordt. Mede daarom is er altijd levende muziek bij. Niet alleen ter illustratie maar als uitdrukking van die andere dimensie, die juist in toneelspel beleefbaar wordt.

Kinderen vinden het prachtig om een eigen wereld te scheppen. Daar gelden niet de normale gedragsregels. Daar zijn geen beperkingen. Je fantasie zet je om in daden en het wordt theater. Het is een wereld waarin alles mogelijk is. Het is bevrijdend om je eigen binnenwereld van fantasie en dromen vorm te geven. Je kunt koning zijn, prinses of krijger of dief.”

Ine en Wil zitten vol ideeën en vaak weten ze later niet meer wie het eerste met iets kwam.

Wil over Ine: “Ine heeft gouden handen. Ze kan geweldig vormgeven en ze maakt adembenemende kostuums.”

Ine over Wil: “Wil kan goed kijken en zien wat de intentie van de kinderen is. Ze ziet of ze groeien.”

Bij ZJUUST worden kinderen gezien en wordt hun (innerlijke) ontwikkeling gestimuleerd.

Ine en Wil: “Het is steeds: we gaan samen een avontuur aan en je weet nooit hoe het afloopt. Maar samen gaan we er aan staan.”